V zákulisí nejzábavnějšího pražskýho klubu

Většina klubů vypadá plus mínus stejně: pódium, pár barů, taneční parket a několik stolů pro unavený nohy. Prostě taková napůl tančírna, napůl hospoda. NEONE funguje úplně jinak – a to nejen proto, že akce tady začínají v deset večer a končí až ráno.

Délka článku: 4 min
Interview

Základní koncept NEONE je jednoduchej: Dělat věci jinak. Ať už po vizuální, dramaturgické nebo organizační stránce. Všechno začalo přesně tři roky zpátky, kdy se kreativní šéf studia Lunchmeat Jakub Pešek spojil s partou kamarádů a pronajali si přízemí kancelářské budovy v Bubenské ulici. V prostorách obřího komplexu Orco na Vltavské tak vznikl pop-up klub, jehož cílem je posouvat hranice. Vizuální i hudební.

neone lunchmeat

Dřív platilo, že kdo chce objevovat aktuální trendy v elektronické hudbě, musí vyrazit do zahraničí (ideálně do Berlína). Někam, kde “páteční večer v klubu“ neznamená postávat s půllitrem v ruce a koukat na DJe nasvícenýho napůl modře a napůl červeně. Jakubova vize tak od začátku zahrnovala progresivní práci s hudbou a světlem, skvělej zvuk a netradiční řešení prostoru. Tak, aby každá akce byla skutečným útokem na všechny smysly.

Když se rozhlídneš po NEONE, tak to na první pohled vypadá jako kancelář. A z kanceláří se většinou kluby nedělají. Proto se mi to tu tak líbí. Snažíme se tvořit dramaturgii, která není obvyklá. Chceme pořádat koncerty a vystoupení umělců, kteří nám v Praze předtím chyběli. Dělí se v podstatě na dva směry: na jedný straně současný jména, jako třeba SOPHIE, Visionist nebo Lotic. Na druhý pak temnější, vážnější věci. Tam patří třeba americkej producent Lorn, techno duo Lakker nebo Kangding Ray.“

neone lunchmeat

Netrvalo dlouho a NEONE si na pražské scéně získalo pověst místa, kde se schází skuteční fanoušci progresivní elektroniky. Těm nevadí, že prostor je poměrně malej, že je uvnitř tma, že nabídku jedinýho baru tvoří třetinkovej Excelent a míchaný drinky a že sednout si člověk může maximálně venku na chodník. Chodí sem i hodně cizinců, zvyklých na kluby „berlínskýho“ střihu. 

Návštěvníci se v podstatě dělí na dvě skupiny. Jedni se zajímají o originální hudbu a kvalitní vizuální instalace, hledají zážitky, který prostě v ostatních klubech nedostanou. Jezdí hodně na zahraniční festivaly a scénu skutečně sledují. Druhou sortu tvoří lidi, kteří se sem jdou vyloženě pobavit. V budoucnu bychom chtěli stávající program doplnit o avantgardnější, experimentálnější večery, přednášky, workshopy… Ale to je spíš dlouhodobej plán.“

neone lunchmeat

Nejčastěji tu vídáme partičky lidí, kteří se navzájem dobře znají a prostě vyrazili za zábavou. Je ale pravda, že turisti chodí, tvoří třeba patnáct procent publika. Od chvíle, kdy o nás začaly psát zahraniční magazíny, nám už třeba ve středu píšou cizinci na Facebooku, jestli budeme mít o víkendu otevřeno. Na Facebooku jsme postavili celou komunikaci – nechceme nic tisknout na papír. Jsme drzí, máme expresivní, netradiční grafickej design, nebojíme se experimentovat. Všechno jde ruku v ruce.“

Stává se samozřejmě, že máme úspěšnou akci a pak zjistíme, že se nezaplatila. Nechceme snižovat kvalitativní laťku, takže někteří umělci jsou prostě drazí. Ale hlavní je pro mě ta energie. Když uděláme večírek a klub je narvanej po střechu, je to samozřejmě super. Ale není to podmínka. Pokud se lidi baví, jsme spokojení.“

neone lunchmeat

Jakubovo studio právě v NEONE v sobotu odpálilo letošní ročník Lunchmeat festivalu; první warm-up večírek nabídl poměrně netradiční experimentální program. Osm vystupujících je fakt hodně, zvlášť když se dveře klubu otvírají ve 22:00. Sára Němečková, která v klubu dělá produkční, o tom ví svoje. Na akci musí být jako první a zavírá teprve ve chvíli, kdy odejde poslední vyčerpaná duše. Což může být až po východu slunce.

Lidi se sem nejčastěji nahrnou kolem jedné ráno. Přes léto chodí z venkovních akcí, třeba na Stalinu, v podstatě na afterparty. V zimě jsou to zase skupinky z kavárny Liberál, kde už se zavírá, ale lidi se chtějí ještě bavit. Ale dřív to bývalo větší peklo. Běžně jsme zavírali v osm ráno, teď končíme většinou kolem šesté.“

Musíš myslet na všechno – třeba zapomenout zajistit pásky ke vstupu je velkej průšvih. V NEONE se nekouří, je tam málo místa, takže lidi pendlujou dovnitř a ven. Může se stát, že na kase dojdou drobný, umělec chce do backstage gumový medvídky… tyhle klasický blbosti. Ale vždycky se to dá nějak udělat. Je to náročná práce, ale baví mě, jsme tady super parta a i ty hloučky lidí venku mají jedinečný kouzlo.“

neone lunchmeat

Důraz, kterej v NEONE kladou na precizní dramaturgii a produkci, znamená ještě jednu věc – aby se vůbec mohly otevřít dveře, musí být všechno po technický stránce naprosto bez problému. Koneckonců si Jakub hodně zakládá na tom, že největší devízou jeho akcí je špičkovej obraz i zvuk. O to se stará jeho pravá ruka, technik, kterýmu nikdo neřekne jinak než Gomi.

Jsem ze Španělska. Studoval jsem sound systems, ale konkrétně s tím, co dělám tady, jsem žádnou zkušenost neměl. Přijel jsem na dvouměsíční stáž, pak z toho najednou bylo měsíců sedm, a teď už jsem tady dva a půl roku. NEONE není klasickej klub. Každá party je úplně jiná, s jinýma lidma, jinej styl hudby… Nikdy nevíš, jak se to vlastně vyvine. Miluju to. NEONE je vlastně můj víkendovej obývák.“

Na podzim chystáme velký věci. Budeme zdokonalovat celý prostor, dělat nové akustické panely, vracet se zpátky k původnímu, jednoduššímu designu. Chceme zlepšit celkovou funkčnost. Plus, samozřejmě, máme v plánu další překvapení. Můžu zaručit, že to bude stát za to. Udělat menší opravy a údržbu trvá obyčejně pár dnů– a my teď pracujeme na něčem, co nám zabere celý podzim.“

neone lunchmeat

Text: Pavla Gabrhelíková
Foto: Štěpán Svoboda + archiv NEONE (Richard Hodonický, Kateřina Písačková)

Souvisejíci akce

Nejčtenější

Sledování excelentních akcí

„Cože, ono už to bylo?“ Díky možnosti sledovat akce se o všech nově oznámených koncertech, výstavách a festivalech dozvíš včas.

nebo

Tato stránka používá cookies. Uvedením svého věku souhlasíte s užíváním cookies dle zásad uvedených v našich Podmínkách užití stránek.