Martin Hložek: Inspiraci hledám v lidech

Jak se Martinu Hložkovi povedlo inspirovat lidi kolem sebe? Excelentní sládek je nakažlivej optimista. Slovo 'problém' jednoduše nezná.

Délka článku: 2 min
Interview

Být sládkem znamená být i tak trochu umělcem. Každé řemeslo totiž vyžaduje kreativitu, a kdo chce posouvat svoje hranice, potřebuje cítit inspiraci. Martin Hložek tu svoji nachází všude kolem sebe.

"Bude to znít jako klišé, ale jsou to lidé. Lidé, kteří se pivu věnují, jsou neuvěřitelní. Opravdu. Takové prostředí jinde nenajdete. Je to pro mě ohromně inspirativní, pomáhá mi to jít pořád dál. Svět kolem piva je zvláštní. Neopakovatelnej."

eXcelentní sládek se inspiruje lidma kolem sebe. Na fotce s Milanem Macou (vedoucím varny), Petrem Veselým (sládkem výroby) a Štěpánem Kovandou (technologem výroby).  

Obklopit se správnejma lidma je pro našeho sládka důležitý ještě z jednoho důvodu: v pivovaru se totiž řada věcí pořád dělá 'postaru'. V automatizované, digitální době je svět piva takovou oázou nostalgie, návrat do dob, kdy se všechno řešilo... no, u piva. A přestože se Martin Hložek nebojí hledat nový cesty a přešlapování na jednom místě mu nevoní, na svoje kořeny pořád dbá.

"Poctivost, tradice, nefalšovaná lidská práce. Kde jinde by tohle mělo platit, než u nás?  Na světě se ročně uvaří dvě miliardy hektolitrů piva, přičemž dvě třetiny jsou piva plzeňského typu. Česká receptura. To o něčem svědčí. Plzeň je z tohohle pohledu naprosto unikátní město."

Martin Hložek ve varně

Když se Martina Hložka zeptáte, co považuje za největší milníky, body zlomu v jeho kariéře, nikdy nevyzdvihuje svoje vlastní úspěchy. Vždy mluví o celém pivovarnickém kolektivu. O tom, jak je hrdý, že může být jeho součástí, že ho celý prošel a že mohl pracovat po boku svých kolegů. A také o náhodách, které nelze předem plánovat.

"Jednou jsem se bavil s hostinským v Prachaticích a říkal jsem mu, jak to pivo vaříme, jak ho děláme a jak má podle mě vypadat správná hospoda. Prostě jak udělat z podniku tu nejlepší hospodu široko daleko. Po roce mi ten hostinský zavolal a řekl mi, že jsem ho inspiroval, že se na základě toho našeho rozhovoru rozhodl udělat věci po svém. A funguje to."

Martin Hložek na otevření hospody v Prachaticích, která vznikla i díky němu

Jestli existuje věc, o které nechce Martin Hložek ani slyšet, pak jsou to myšlenky na konec. Krizové momenty samozřejmě přijdou, on se ale rozhodit nenechá. Jeho heslem je být pozitivní a hledat řešení, jak nepříznivé situace překonávat. Prostě se nikdy nevzdává.

"Já jsem obrovskej optimista. I když se něco nedaří, tak se snažím ty věci otočit tak, aby to vyznělo příjemněji. Nikdy se mi nestalo, že bych s tím chtěl švihnout. Na to mám pivo moc rád. "

Martin Hložek svoji práci a pivo miluje celým srdcem.  

text: Dominik Čech
foto: Jiří Faix + archív MH 

Mike Spirit

Nejčtenější

Sledování excelentních akcí

„Cože, ono už to bylo?“ Díky možnosti sledovat akce se o všech nově oznámených koncertech, výstavách a festivalech dozvíš včas.