Čtyři pivní speciály, který šly hodně po svý ose (ale špatným směrem)

Vymyslet originální pivo je těžký. Vzhledem k tomu, že lidstvo ho vaří už asi pět tisíc let, se dá předpokládat, že moc revolučních nápadů ve 21. století nezbývá. A když už jo, výsledky jsou... no, mrkněte sami.

Délka článku: 3 min
Blog

Existujou v podstatě tři druhy sládků. Nejčastěji jsou to obyčejní, poctiví fachmani, kteří vaří pivo tak, jak se vařilo vždycky, jmenují se obvykle Ladislav nebo Mirek a řemeslo se v jejich rodině dědí od roku 1864. Občas se objeví někdo, kdo se rozhodne tradici trochu pozměnit a vymyslet něco novýho (jako třeba náš Martin Hložek). A pak je ještě třetí skupina, a to jsou totální šílenci.

V tomto textu vám představíme čtyři pivní revolucionáře, kteří měli relativně normální nápad, následně se vydali po svý ose a potom zapomněli zabrzdit a zřítili se po hlavě z útesu (metaforicky řečeno). Díky jejich anarchistickému přístupu k heslu "všeho moc škodí" tak dnes víme, jak chutná...

pivo po svý ose

Relativně normální nápad: John Maier je muž dbalý trendů. Dobře ví, že nejvášnivějšími konzumenty výběrových piv jsou dnes fousatí hipsteři, který si přitom máchají bradku v pěně. Tak proč jim neuvařit pivo přímo na míru? Poctivej ležák, jehož marketingová strategie bude "pokud nevypadáš jako uprchlík ze ZZ Top revivalu, tohle není pivo pro tebe". To dává smysl. Za pocit výjimečnosti se platilo vždycky.

Velmi neotřelé provedení: "Tak počkat," řekl si John Maier, "já mám přece taky vousy! Tak proč neudělat pivo z vousů?"

Maierův pivovar Rogue Brewing Co. (sídlící v americkém Oregonu) si dává záležet na tom, že si všechny přísady pěstuje sám. Včetně kvasinek. Které rostou přímo v Maierově mohutné, mužné bradě. Takže v každé láhvi se skrývá kousek sládkova vlastního já. Něco jako svaté přijímání v kostele. Nebo mnoholičný lektvar.

pivo po svý ose

Relativně normální nápad: Marketingové oddělení pivovaru Dogfish Head (Delaware, USA) vycházelo při tvorbě speciálu Celeste Jewel Ale z jednoduché premisy: aby bylo jejich pivo skutečně unikátní, musí zajistit, že ho NIKDO nemůže okopírovat. To je celkem jasný. Jenže chmel, ječmen i kvasinky potřebují specifické prostředí (slunce, otevřenej prostor, vláhu, Maierovy vousy). Šéf pivovaru Sam Calagione se proto vydal na dlouhou a dobrodružnou cestu za jedinečnou přísadou...

Velmi neotřelé provedení: ...a našel ji na Měsíci. Ne, vážně. Celeste Jewel Ale je pivo, ve kterým je měsíční prach. Všechno začalo tím, že se Calagione spojil s jinou lokální společností, vyrábějící skafandry, a našel v jejich laboratoři zbytky měsíčních kamenů.

Nevíme, jestli je "házení náhodných věcí do piva a schválně co to udělá" dlouhodobou strategií Dogfish Head, ani jestli to tomu pivu nějak pomohlo. Můžeme ale předpokládat, že Sam Calagione strávil minimálně jedno odpoledne tím, že si dával měsíční lahváče s partou vesmírných inženýrů. 10/10.

pivo po svý ose

Relativně normální nápad: Dát si k jídlu jedno vychlazený je kulturní zvyk. Pokud by někdo vymyslel pivo, který je objektivně nejlepší "na spláchnutí", udělá díru do světa. Zvlášť v USA, kde většina vysokoškolské populace tráví veškerý volný čas s pizzou v jedné a pivem ve druhé ruce. Tom a Athena Seefurthovi to dobře věděli, a v roce 2006 se rozhodli, že s tím něco udělají.

Velmi neotřelé provedení: A udělali. Konkrétně zkrátili čas potřebný ke konzumaci pizzy a piva tím, že spojili pizzu a pivo do jedné frankensteinovské substance. Je to geniální myšlenka: vezmeš těsto, rajčata, bazalku a olej, smícháš to dohromady a šup s tím do kádě. Mňam.

Jo, a na stránkách používají Comic Sans.

pivo po svý ose

Relativně normální nápad: Pivo je nápoj, který člověka provází odnepaměti. Spousta pivovarů si zakládá na dlouhé a bohaté tradici: Takhle vařili pivo naši dědečkové! Pradědečkové! Přemyslovci! Praotec Čech!

V americkém pivovaru Great Lakes se rozhodli, že všechny tyhle "tradiční" značky zesměšní pivem z biblických časů.

Velmi neotřelé provedení: Nejstarší recept na světě pochází ze sumerského hymnu k bohyni Ninkasi (nevíme, kde se v náboženském textu vzal recept na pivo, ale přičítáme to tomu, že v Sumerské říši to každý den vypadalo jako v pátek v Retru). A díky Nate Gibbonovi, sládkovi Great Lakes, ho můžeš ochutnat i ty. Teda za předpokladu, že Natea překecáš, aby ho uvařil ještě jednou.

Aby sumerský pivo chutnalo skutečně jako před 5000 lety, použil Gibbon primitivní dřevěné a keramické nástroje, najal externího pekaře, aby mu upekl autentický chléb (škoda, že neexistuje záznam jejich komunikace, to muselo být boží), a když bylo všechno připravený, uvařil pivo nad zapálenou hromadou hnoje.

Prý to chutnalo jako zkaženej ocet. No neke.

.....
Text: Dominik Zezula
Ilustrace: Artiom Pituscan 

Nejčtenější

Sledování excelentních akcí

„Cože, ono už to bylo?“ Díky možnosti sledovat akce se o všech nově oznámených koncertech, výstavách a festivalech dozvíš včas.

nebo

Tato stránka používá cookies. Uvedením svého věku souhlasíte s užíváním cookies dle zásad uvedených v našich Podmínkách užití stránek.